Westerholm, Haren

Westerholm, Haren

In Haren is de uitbreiding van het woonzorgcentrum Westerholm succesvol opgeleverd. Stichting Westerholm is een relatief kleine zorgorganisatie. Zij hebben dankzij de uitbreiding van het zorgcentrum nu 37 nieuwe appartementen gekoppeld aan het bestaande gebouw. In het woongebouw wordt 24/7 zorg geleverd op afspraak of afroep. 

BCN heeft het gehele bouwtraject voor de uitbreiding van het woonzorgcentrum begeleid. We hebben de woon- en zorgvraag vertaald naar een plattegrond binnen het veranderende zorglandschap, wat heeft geresulteerd in een plek waar iedereen oud kan worden zoals hij of zij dat zelf wil.

Projectdetails:

Locatie: Irenelaan 1 te Haren
Opdrachtgever: Stichting Westerholm / Rikkers-Lubbers
Functie: Wonen en zorg
Opdracht: 16 appartementen 50 m², 21 appartementen 80 m², gezamenlijk huiskamer, wijkhuiskamer, kantoorruimte, nieuwe hoofd entree met receptie en stilteruimte
BVO: 4218 m2
Stichtingskosten:
Oplevering: Juni 2022
In samenwerking met: Stichting Westerholm, Goudstikker de Vries, VNL Architecten, ABT Wassenaar, VM Consultancy, Noorman bouw- en milieu advies

Westerholm

De rol vanBCN

BCN kreeg het vertrouwen om het hele traject te begeleiden. We schreven het Programma van Eisen, het ruimteboek, het projectplan en de projectuitgangspunten. Ook hebben we als voorzitter van het ontwerpteam en de projectgroep de bouwbegeleiding en het toezicht op de uitvoering verzorgd. Namens de opdrachtgever voerden wij het contact met de gemeente en stuurden we het ontwerptraject aan. Zo waren wij de spin in het web waar het gaat om geld, risico, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit.

Westerholm

Ervaring enkwaliteit

Bij het project Westerholm maakten we dankbaar gebruik van onze kennis op gebied van zorg die we hebben opgedaan bij project Parkhoven in Leeuwarden.  Een voorbeeld: de badkamer die we voor Parkhoven zorgvuldig hebben ontwikkeld, nemen we nu mee naar Westerholm. We wisten met Parkhoven bovendien binnen budget een gebouw neer te zetten waar alle partijen zeer tevreden mee zijn. Het gebouw werd niet voor niets gewaardeerd met de Vredeman de Vries publieksprijs. VNL Architecten tekende voor het prijswinnende ontwerp en met hen werkten we ook voor Westerholm samen. Hun ontwerp sluit mooi aan bij zowel het bestaande deel als bij de bebouwing in de omgeving. Beide delen zijn nu verbonden met een lichte, ruime gang waarin ook de nieuwe hoofdentree is gesitueerd.

Westerholm

Gebruiker in hethart

In het drielaagse woongebouw worden nu 24/7 zorgdiensten aangeboden, op afspraak of op afroep. We hebben een huiselijke sfeer gecreëerd, zonder dat de uitstraling van het gebouw doet denken aan een traditioneel verzorgingstehuis. Het concept achter dit ontwerp is om zorg naar de bewoners te brengen, zodat ze niet gedwongen worden om te verhuizen naar een zorginstelling elders.

Het nieuwe gedeelte van het gebouw omvat appartementen in twee verschillende afmetingen, 50 m2 en 80 m2. Tijdens sessies met het personeel is grondig nagedacht over praktische en logistieke aspecten. Hierbij is speciale aandacht besteed aan het vertalen van de zorgbehoeften naar de plattegronden. Zo hebben we bijvoorbeeld nagedacht over waar we de gezamenlijke huiskamers konden creëren.

Westerholm

Samenwerken

In overleg met de gemeente is er een stedenbouwkundig plan gemaakt. Voor de verdere invulling is er een klankbordgroep met de omwonenden opgericht om samen na te denken over de inrichting van de buitenruimte. Er werden ideeën uitgewerkt voor een plek waar ouderen en kinderen kunnen recreëren, met voor ouderen herkenbare kleuren en geuren.

Kortom: een fijne en veilige plek om te ontspannen en te ontmoeten.

Westerholm

ThemaDuurzaamheid

In het Programma van Eisen hebben we extra aandacht besteed aan legionellabeheersing. In een zorggebouw is dat cruciaal, en toch gaat dat vaak mis. Een ander belangrijk element is duurzaamheid. Het gebouw is gasloos en zo ontworpen dat het aan de BENG-norm voldoet. Het gebouw is bijna nul-op-de-meter, en dat zien de bewoners terug op hun energierekening.

Westerholm

OpleveringJuni 2022

Donderdag 30 juni 2022 was de oplevering van de nieuwbouw van Westerholm te Haren.

Het gebouw is in het echt nog mooier dan op de tekeningen en het ontwerp van de buitenruimte past helemaal bij de visie van Westerholm. Met de combinatie van een duurzaam en gasloos gebouw en een natuurinclusief ontworpen buitenruimte wordt een mooie bijdrage aan de klimaatdoelstellingen geleverd.

Werken bij BCN?

Bij ons krijg je de ruimte om je te toe te leggen op de meest uitdagende bouwprojecten van (Noord-)Nederland en om je dag in, dag uit door te ontwikkelen binnen een ervaren en enthousiast team.

Hoe kunnen we je helpen?

Wat je vraagstuk ook is, bij BCN gaan we met hart en ziel op zoek naar het juiste antwoord. Kom langs en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het behalen van je ambities.

Dit is de website van BCN Groep bv, copyright © 2024

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google haar Privacybeleid en Algemene voorwaarden zijn toegepast

Scroll naar boven