Gezondheidsplein, Haren

Gezondheidsplein, Haren

Tegenover het NS-station in Haren is het voormalige kantoorpand van Grontmij getransformeerd naar een duurzaam en modern gezondheidscentrum, volgens een visie die positieve gezondheid als uitgangspunt heeft. De gebruikers van Gezondheidsplein Haren hebben het project op gebruikersniveau aangestuurd. BCN heeft ontzorgd op gebied van vastgoed, financiering en bouwproces. Met het nieuwe gezondheidscentrum heeft het voorzieningenniveau in Haren een positieve impuls gekregen.

Het was apotheker Ebian Brill die in het veranderende zorglandschap al een tijdje op zoek was naar huisvesting. Aan BCN  werd gevraagd om dit traject te begeleiden. De nieuwe locatie moest een plek zijn waar de cliënt terecht kon met al zijn zorgvragen, dus bij meerdere zorgaanbieders. Waar de eigen identiteit van die zorgaanbieders overeind bleef, maar waar de drempel tot verbinding en samenwerking laag was. Zowel organisatorisch als financieel heeft gezamenlijke huisvesting ervoor gezorgd dat krachten zijn gebundeld in een duurzaam gebouw, dat paste bij de zorg van toen. Die locatie is gevonden in het voormalige kantoorpand van Grontmij dat in 2018 was aangekocht.

Project details:

Locatie: Nieuwe Stationsweg 4 – 20 in Haren
Opdrachtgever: Station Haren BV
Functie: Gezondheidsplein | Zorg
Opdracht: Gezondheidsplein welke onderdak biedt aan onder andere een apotheek, fysiotherapie, tandarts, diagnostiek, huisartsen, thuiszorg en psychologie. Daarnaast zijn er diverse flexibele ruimten voor divers gebruik door zorgpartners.
BVO: 2.750 m2
Oplevering: September 2020
In samenwerking met: PDB | design, Totaalgroep Groningen, Noorman Advies

Gezondheidsplein Haren

InnovatieveFinanciering

Met haar kennis op het gebied van vastgoed en verduurzaming heeft BCN een haalbaar plan met integrale visie gerealiseerd. Daarmee zijn zorgverleners in Haren letterlijk met elkaar verbonden. Samen met Rabobank Stad en Midden Groningen heeft BCN een innovatieve manier van financiering van dit project gevonden. Naast een reguliere financiering is het Fonds Nieuwe Doen als co-financier aangehaakt. Deze innovatieve financiële constructie bood alle partijen zekerheid voor de toekomst. En ook het dorp is hiermee langdurig zeker van zorg op deze locatie.

Gezondheidsplein Haren

Hogeambities

Bij een verbouwing van een bestaande locatie zijn de kaders veel duidelijker dan bij nieuwbouw. Je kent de mogelijkheden van het pand, je weet welke ruimte je hebt en hoeveel meters er ter beschikking zijn. Daarnaast is het wat betreft het aanvragen van vergunningen een stuk eenvoudiger. De keuze voor de verbouw van een bestaand pand zorgde ervoor dat we de lat veel hoger konden leggen dan wettelijk noodzakelijk. Bijvoorbeeld op het gebied van energie. Wettelijk gezien zou je bij verbouw naar label C gaan. Wij hebben ervoor gekozen om hoger in te zetten, en voor (gasloos) label A te gaan.

Gezondheidsplein Haren

Van verloskundetot geriatrie

Een locatie als deze, waar het Gezondheidsplein nu is gerealiseerd, is maar zelden voorhanden geweest. Het was een perfecte plek om onze visie op het gebied van het bouwen voor de gezondheidszorg uit te rollen. We hebben een integraal gezondheidscentrum verwezenlijkt waarin je alle disciplines op het gebied van zorg en gezondheid kunt vinden. Van verloskunde tot geriatrie en alles wat daartussen zit. Het gebouw heeft ruimtes voor elke discipline gekregen, waarbij de wachtruimtes in de royale centrale hal op iedere verdieping zorgen voor eenheid en verbinding.

Gezondheidsplein Haren

Snelheidin het proces

BCN heeft de snelheid in het proces gehouden. In plaats van te wachten op voldoende gebruikers, hebben we ervoor gezorgd dat het centrum er kwam en hebben we erop vertrouwd dat het zich zou vullen. Dat was een risico, maar ook iets om trots op te zijn. Om snel te kunnen acteren, was het ook belangrijk om draagkracht in de buurt te hebben. We hebben dat op zeer persoonlijke wijze aangepakt door eenvoudigweg bij de buren aan te bellen en de plannen toe te lichten. Daar is erg positief op gereageerd. De wensen die tijdens deze gesprekken naar voren kwamen, konden we zonder probleem inwilligen, zodat iedereen zich achter het plan kon scharen.

Vereniging vangebruikers

In de huurovereenkomst hebben we beschreven hoe je als gebruiker met elkaar omgaat, wat de verhouding tussen gebruiker en eigenaar is, en wie waarvoor verantwoordelijk is. Iedere gebruiker heeft die overeenkomst getekend. Samen hebben ze de gebruikersvereniging gevormd en zijn ze met elkaar verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de vindbaarheid van en bewegwijzering in het gebouw. We hebben er bovendien mee geborgd dat de belangen van alle huurders behartigd worden.

Gezondheidsplein Haren

Vitualreality

Een leuk detail is dat we gebruikers mee konden laten kijken via virtual reality. Zo konden ze alvast een voorproefje krijgen van hun toekomstige werkplek. Dat gaf een goed beeld en schepte bovendien vertrouwen in het proces. Het Gezondheidsplein Haren is in de tweede helft van 2020 in gebruik genomen. Het biedt onderdak aan een huisartsenpraktijk, een praktijk voor fysiotherapie, een prikdienst, een aantal thuiszorgorganisaties en een podotherapeut. De flexibele ruimte wordt onder meer gebruikt door praktijken voor diëtiek, verloskunde, ergotherapie, logopedie en geriatrie.

Werken bij BCN?

Bij ons krijg je de ruimte om je te toe te leggen op de meest uitdagende bouwprojecten van (Noord-)Nederland en om je dag in, dag uit door te ontwikkelen binnen een ervaren en enthousiast team.

Hoe kunnen we je helpen?

Wat je vraagstuk ook is, bij BCN gaan we met hart en ziel op zoek naar het juiste antwoord. Kom langs en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het behalen van je ambities.

Dit is de website van BCN Groep bv, copyright © 2024

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google haar Privacybeleid en Algemene voorwaarden zijn toegepast

Scroll naar boven