De Leister Igge, Opeinde

De Leister Igge, Opeinde

Het is de eerste bestaande school in Nederland die vaarwel heeft gezegd tegen de energierekening. Bij De Leister Igge in Opeinde zijn we erin geslaagd een vijftig jaar oud, hokkerig schoolgebouw te transformeren naar een nul-op-de-meter en gasloos Integraal Kindcentrum. Met een gezond binnenklimaat en een flexibele indeling is het pand berekend op zowel krimp als groei van de school, de kinderopvang en de peuterspeelzaal.

Dankzij een out-of-the-box business case, waarbij we in een ongekend korte (15 maanden) tijd het gehele traject hebben kunnen doorlopen, is dit karakteristieke schoolgebouw nu een tweede leven gegund.

Gouden Kikker
De kers op de taart was het winnen van de Gouden Kikker 2019. De transformatie van De Leister Igge werd verkozen tot het meest duurzame renovatieproject van het afgelopen jaar!

A-ZBegeleiding

In opdracht van gemeente Smallingerland hebben we dit bijzondere traject van ontwerp tot en met uitvoering begeleid. We hebben nauw samengewerkt met Platform 31. Deze kennis- en netwerkorganisatie ontwikkelde in opdracht van het ministerie van OCW het innovatieprogramma ‘School vol Energie’, onderdeel van Green Deal Scholen. De Leister Igge is een van de vijf pilots die onder deze vlag zijn uitgevoerd. Het programma ondersteunt scholen bij het creëren van duurzame, gezonde én betaalbare scholen. Aan BCN de eervolle taak om sturing en begeleiding te geven tijdens het gehele proces.

Slimme Businesscase

Het project was financieel haalbaar dankzij een slimme businesscase gebaseerd op total cost of ownership. Het schoolbestuur durfde het aan om de jaarlijkse vergoeding voor onderhoud, energieverbruik en (les)materialen (de MI-vergoeding) over de komende twintig jaar naar voren te halen. In combinatie met het budget dat de gemeente beschikbaar wilde stellen, was er voldoende investeringskapitaal voor de verduurzaming. Deze constructie is mogelijk omdat het gebouw na de transformatie geen energiekosten meer heeft. Bovendien komen de onderhoudslasten twintig jaar lang voor rekening van het uitvoerende consortium.

Zeer kortebouwtijd

Voor het bouwproces is gekozen voor Design & Build. Dankzij de gezamenlijke inspanning van schoolbestuur PCBO, gemeente Smallingerland, Platform31, BCN Groep, consortium Grenovation (o.l.v. Meerbouw uit Rotterdam) en een aantal lokale onderaannemers is De Leister Igge in zeven weken verbouwd en uitgebreid. Het gebouw is energieneutraal gemaakt en voldoet aan alle eisen van Frisse Scholen. De werkzaamheden vond grotendeels plaats tijdens de zomervakantie, zodat er geen overlast was voor de gebruikers van het gebouw. Het hele traject is in de ongekend korte tijd van 15 maanden doorlopen, dankzij de geweldige bereidheid van alle partijen om samen te werken.

Kennis Uitdragen

We vonden dat de ideeën en kennis die we vergaard hebben tijdens het hele traject het waard zijn om te worden uitgedragen. Daarom organiseerden we in samenwerking met Platform 31 een kennissessie met als thema ‘verduurzaming onderwijshuisvesting’. Er zijn nog duizenden scholen in Nederland waar een energieneutraal, gezond en flexibel gebouw voor zou moeten komen. Met dit project als voorbeeld hebben we duidelijk gemaakt dat zo’n transformatie – met een zeer korte bouwtijd – haalbaar én betaalbaar is voor scholen in een vergelijkbare situatie. Deze pilot geeft alleen maar argumenten waarom je het op deze manier zou moeten doen. Om vaste denkpatronen te doorbreken. De gemeente Smallingerland en het schoolbestuur verdienen wat dat betreft een podiumplek!

Werken bij BCN?

Bij ons krijg je de ruimte om je te toe te leggen op de meest uitdagende projecten en om je dag in, dag uit door te ontwikkelen binnen een ervaren en enthousiast team.

Hoe kunnen we je helpen?

Wat je vraagstuk ook is, bij BCN gaan we met hart en ziel op zoek naar het juiste antwoord. Kom langs en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het behalen van je ambities.

Dit is de website van BCN Groep bv, copyright © 2024

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google haar Privacybeleid en Algemene voorwaarden zijn toegepast

Scroll naar boven