Woon- en behandelcentrum Parkhoven

Woon- en behandelcentrum Parkhoven

In Leeuwarden is woon- en behandelcentrum Parkhoven opnieuw gehuisvest op de plaats van de oude locatie. Als adviseur waren BCN en Sweco nauw betrokken bij de voorbereiding en realisatie van dit project. Kwaliteit stond voorop en dankzij een toereikend budget was er ruimte voor innovatieve technieken. 

Kwaliteit stond voorop en dankzij een toereikend budget was er ruimte voor innovatieve technieken. Het ontwerp van zorgcomplex Parkhoven won in het najaar van 2018 de publieksprijs van de Vredeman de Vriesprijs, vanwege de innovatieve en gedurfde oplossingen en de architectonische uitwerking van zeer hoog niveau.

Parkhoven

OverParkhoven

Parkhoven is een woon- en behandelcentrum van zorgorganisatie Palet, onderdeel van Stichting KwadrantGroep. In acht kleinschalige woonvoorzieningen kunnen cliënten een beroep doen op specialistische 24-uurs verpleeghuiszorg. Naast 54 zit-slaapkamers voor bewoners biedt Parkhoven onderdak aan een expertise- en behandelcentrum, een ‘wijkhuispitaal’ (huisartsenbedden) en dagbehandeling.

Nadruk op sfeer en vrij bewegen

Het gebouw is traditioneel opgetrokken uit kalkzandsteen lijmwerk, met buitenom veel gevelmetselwerk en duurzame houten gevelbekleding. Parkhoven bestaat uit vier laagbouwvleugels, die zijn verbonden met gangen. De cliënten die in Parkhoven gaan wonen, zijn veelal dementerend. Er is geprobeerd een thuissituatie na te bootsen: Het ontwerp bestaat uit kleinschalige woongroepen, elk met hun eigen woonkamer, eetkeuken, een eigen ingang en een deurbel. Bewoners kunnen vrij in- en uitlopen naar hun patio, ‘belevingstuinen’ met elk een eigen thema.

Verbinding metde wijk

Het nieuwe Parkhoven is gebouwd op de plaats van de oude locatie. De bewoners werden tijdens de bouw tijdelijk ondergebracht in een leegstaand pand van de zorggroep. Tijdens het bouwproces kon dankzij goede contacten met het wijkplatform veel aandacht worden besteed aan verbinding met de wijk. BCN is bij deze opdracht tegemoetgekomen aan de gemeentelijke kaders. De gebouwen moesten passen in de omgeving van het waterrijke natuurgebied van de Potmarge. Speciaal daarvoor is ook een opvaart uitgegraven. Dit is een watergang zoals die vroeger door boeren werd gebruikt als zij met pramen hun oogst binnenhaalden.

Kwaliteitvoorop

Kwaliteit vormde de rode draad bij dit bouwproject. Dat is in alle aspecten is terug te vinden. BCN is op alle fronten voor het beste gegaan: de beste zorg, het beste gebouw en het beste voor de cliënten. Het was mooi dat budget en ambitie bij elkaar pasten, dus we hebben niet hoeven bezuinigen op kwaliteit. Om de kwaliteit te borgen, is een aantal maatregelen genomen. Zo zijn de 66 badkamers allemaal op dezelfde manier uitgevoerd. Er was op een andere locatie een mock-up van de complete badkamer gemaakt. Dat sloot goed aan bij de strakke en efficiënte planning.

Parkhoven

Innovatieve technieken

Dankzij een toereikend budget was er ook ruimte voor innovatieve technieken. Met de toepassing van domotica worden zorgmedewerkers ondersteund in hun zorgtaak. Daarnaast is het gebouw voorzien van een waterleidingsprinkler aangesloten op het drinkwaternet. Parkhoven is een van de eerste projecten waarop dit concept voor woningen in Nederland is toegepast. Het is uitgerust met betonkernactivering in combinatie met lucht-warmtepompen. Hiermee is het gebouw ’s winters warm en ’s zomers koel. Een decentraal ventilatiesysteem zorgt voor een comfortabel leefklimaat voor de bewoners.

Werken bij BCN?

Bij ons krijg je de ruimte om je te toe te leggen op de meest uitdagende bouwprojecten van (Noord-)Nederland en om je dag in, dag uit door te ontwikkelen binnen een ervaren en enthousiast team.

Hoe kunnen we je helpen?

Wat je vraagstuk ook is, bij BCN gaan we met hart en ziel op zoek naar het juiste antwoord. Kom langs en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het behalen van je ambities.

Dit is de website van BCN Groep bv, copyright © 2024

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google haar Privacybeleid en Algemene voorwaarden zijn toegepast

Scroll naar boven