De Es, Roden

Nieuwbouw gezondheidscentrum

In een tijd van een veranderend zorglandschap kozen een huisartsenpraktijk en een apotheker in het Drentse Roden ervoor hun krachten te bundelen in één gebouw: gezondheidscentrum De Es. Om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken - zowel organisatorisch als financieel -, delen zij het gebouw met een aantal andere zorgaanbieders. BCN Groep was aanjager en ontwikkelaar bij de totstandkoming van dit gebouw en blijft haar diensten aanbieden bij de exploitatie ervan. Bijzonder: Naast reguliere financiering werd er een Europese financiering verstrekt en haakte er een cofinancier aan.

Gebouw met één gezicht

We ontzorgden de gebruikers van het gebouw op gebied van vastgoed, maar ook facilitair. De zorgaanbieders konden zich daardoor richten op hun corebusiness: de zorg voor hun patiënten en cliënten. Wij deden ons werk vanuit onze kennis en kunde van de zorg, specifiek van deze groep (eerstelijns)zorgaanbieders. Het was onze uitdaging om ervoor te zorgen dat iedere huurder zijn eigen identiteit kon behouden, maar dat ze toch als collectief worden gezien. Dat heeft geresulteerd in een fijn gebouw met één gezicht, waarin iedereen zich thuis voelt.

De visie op zorg komt terug in het gebouw, met de nadruk op kwaliteit. Het is een transparant en bijna-energieneutraal gebouw geworden. Maar ook een gebouw met een architectonische uitstraling die een toevoegde waarde heeft voor de omgeving. En tenslotte een flexibel gebouw, zodat toekomstige aanpassingen - samenvoegen of uitbreiden - een piece of cake zijn.

Patiënt en cliënt centraal

De zorgaanbieders hebben niet alleen elk hun eigen huisstijl, ook hun manier van werken verschilt. Wil je bijvoorbeeld patiënten/cliënten in de wachtruimte tegenkomen als je iemand binnenlaat of uitlaat, of kies je voor een gang achterlangs? Dat heeft enorme invloed gehad op hoe we het centrum hebben ingedeeld. De rol van de balie, de wachtruimtes, de routing van de huisartsen, hoe ga je om met privacy... allemaal zaken die hebben meegewogen voor het ontwerp. Met als resultaat dat alle verschillende vertrekken op hun eigen manier kunnen functioneren, maar wel als geheel werken. De hele structuur van het gebouw hebben we laten aansluiten op een centraal gebied. Een plek voor ontmoeting, maar ook een manier om zicht te hebben op elkaar. Alle wachtruimtes grenzen aan dit gebied, wat op een natuurlijke manier de samenwerking vergemakkelijkt.

Gebruik maken van elkaars expertises

Voor de realisatie van het gebouw hebben we gekozen voor een bouwteamopgave. Bij de aannemersselectie hebben we gelet op de grootte van het bedrijf, hun ervaring, hun visie op het gebouw en hun planning. Er moest een budgettaire oplossing komen voor de in korte tijd enorm gestegen bouwkosten. We konden dit deels oplossen door het plan aan te passen, zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit van het gebouw; het overige deel is bijgefinancierd.

Unieke aanpak voor innovatieve financiering

BCN Groep heeft zorgverleners in Roden met elkaar verbonden en met haar kennis op het gebied van vastgoed en duurzaamheid een haalbaar plan gerealiseerd. Voor huisartsen is het vaak lastig een dergelijk centrum gefinancierd te krijgen. Wij konden hen daarbij ondersteunen. In Roden hebben we de oplossing gevonden door in te zetten op een stevige integrale visie en een super duurzaam en flexibel gebouw.

Rabobank Noordenveld West Groningen is samen met ons op zoek gegaan naar een manier om dit project te kunnen financieren. Een unieke aanpak in de markt! Die ertoe heeft geleid dat er naast een reguliere financiering een impact loan is verstrekt (Europese financiering) en dat ook de Drentse Energie Organisatie als cofinancier is aangehaakt. Deze innovatieve financiële constructie biedt alle partijen zekerheid voor de toekomst. En ook het dorp is hiermee langdurig zeker van zorg op deze locatie. Bij onze keuze voor ‘groenfinanciering’ komen de bijbehorende fiscale voordelen in de vorm van de milieu- en energie-investeringsaftrek weer ten goede aan de exploitatie van het gebouw.

Projectfoto's 

Opdrachtgever: BCN Groep / BVO: 1.750 / Oplevering: 2020

Wij waren betrokken bij: ontwikkeling/ planvoorbereiding / prijs- en contractvorming / ontwerp / uitvoering en blijven betrokken bij de exploitatie.

Publicaties over dit project:

 Betere zorg door bundeling van krachten

http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/211-je-doet-jezelf-tekort-2

 Gezondheidscentrum De Es, Roden

http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/269-deesroden-20190722

Overhandiging sleutels gezondheidscentrum De Es

https://dekrantnieuws.nl/overhandiging-sleutels-gezondheidscentrum-de-es/

Nieuwbouw Gezondheidscentrum ‘De Es’ gestart

https://hetstreeknieuws.nl/nieuwbouw-gezondheidscentrum-de-es-gestart/

Nieuw gezondheidscentrum in Roden

https://dekrantnieuws.nl/nieuw-gezondheidscentrum-in-roden/

 

Wilt u meer weten over dit project?
Aeijolt Keuning maakt graag tijd voor u. U bereikt hem via infoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0512 - 54 21 11.