De Es Roden

Gezondheidscentrum De Es, Roden

Dubbelrol met stevig eindresultaat

In de tijd dat het concept ‘huisartsen onder één dak’ nog volop in ontwikkeling was, dacht apotheker René Kuipers al een stap verder.

Al in 2007 had hij een idee voor een gezondheidscentrum in Roden waarin meer zorgaanbieders zouden kunnen participeren. BCN Groep werd aanjager en adviseur vanaf het voortraject en verzorgt nu het vastgoedbeheer en de exploitatie van Gezondheidscentrum De Es.

Gezamenlijke drijfveren

Apotheker René Kuipers: “Je denkt vooruit als ondernemer. Ik zag de voordelen van korte lijnen tussen eerstelijns zorgaanbieders, en zij zagen dat ook. Met elkaar hebben we daar een duidelijke visie over geschreven. Gezamenlijke drijfveren en doelen kwamen naar voren en die hebben we steeds voor ogen gehouden. Die visie is overeind gebleven in al die jaren dat werkten aan de plannen.”

Dubbelrol

Aeijolt Keuning van BCN Groep heeft een dubbele rol gehad in de totstandkoming van Gezondheidscentrum De Es in Roden. Vanuit zijn vorige werkgever was hij als projectontwikkelaar vanaf het begin van het traject in 2007 betrokken. “In die tijd kwamen de plannen nog niet van de grond. Wel bleef ik contact houden met de zorgverleners die geïnteresseerd waren, waaronder apotheker René Kuipers.”

Nieuwe kansen

Toen de locatie aan de Nieuweweg vrijkwam, kwamen er nieuwe kansen in zicht. Als aanjager en adviseur vanuit BCN Groep startte Keuning in 2015 met de huidige participanten met het opstellen van het programma van eisen en de visie. BCN Groep is daarin medeparticipant en mede-eigenaar geworden. In die rol verzorgt BCN Groep nu het vastgoedbeheer en de exploitatie van het gebouw.

Innovatieve financiële constructie

Keuning: “Het is niet eenvoudig een dergelijk centrum gefinancierd te krijgen. In Roden is er dankzij een stevige integrale visie en een super duurzaam en flexibel gebouw een social impact loan (Europese financiering) verstrekt. Ook de Drentse Energie Organisatie haakte als cofinancierder is aan. Daarbij opgeteld de reguliere financiering, maakt het geheel tot een innovatieve financiële constructie die zekerheid biedt voor de toekomst, voor alle partijen.”

Van vlekkenplan tot plattegrond

De kern van de visie van Gezondheidscentrum Roden is de intentie van de samenwerking, korte lijnen benutten als gemak voor de patiënt. Een centrale locatie in het midden van het dorp met goede bereikbaarheid was daarin een pré. Een toegankelijk gebouw, duidelijke routing, een herkenbare entree: een gebouw met een gezicht. Kuipers: “Het was bijzonder om meegenomen te worden in het proces van vlekkenplan tot plattegrond, en uiteindelijk dit gebouw. BCN Groep dacht over alles mee en werkte tot in detail uit hoeveel vierkante meter er nodig zou zijn en hoe die het meest efficiënt benut konden worden.”

Aandacht voor de aanpak

Kuipers besluit: “We hebben met elkaar veel rondgekeken bij andere gezondheidscentra voor we onze eigen plannen op papier hadden. Het is mooi om te zien dat dit, nu ons gebouw staat, andersom werkt. Vanuit het hele land is er aandacht voor onze aanpak. Dat voelt als een compliment. Het maakt je trots na al het werk en de tijd die erin gestoken zijn en de risico’s die zijn genomen.”