Design & Build

Design & Build - bouwen zonder zorgen

Als je een nieuwe school of een nieuw zorgcomplex wilt bouwen, zijn er meer wegen die naar Rome leiden.

Je kunt traditioneel laten bouwen volgens bestek en tekeningen, maar je kunt ook kiezen voor een Design & Build (D&B) opdracht. Onze uitgebalanceerde D&B-werkmethodiek is gebaseerd op de gewenste prestatie. De weg ernaartoe wordt ingevuld door de opdrachtnemer die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de realisatie. Bouwen volgens Design & Build geeft ruimte en rust. Het is een prettige, heldere manier van werken waarbij de opdrachtgever maximaal ontzorgd wordt.

Meer keuze voor opdrachtgevers

Als opdrachtgever krijg je meer keuze dan bij traditioneel bouwen. Je kunt kiezen uit meerdere ontwerpen. Al in een vroeg stadium is uit de binnengekomen inschrijvingen af te leiden of de plannen (financieel) haalbaar zijn.

Invloed op het ontwerp

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heb je als opdrachtgever véél invloed bij een Design & Build opdracht. Aan de voorkant formuleer je als bestuur, gebruikers en/of gemeente de criteria en vervolgens kies je het ontwerp dat daarbij het beste past. Van de interne organisatie wordt alleen in het voortraject inzet gevraagd, tijdens het bouwproces hebben directie en/of bestuur de handen weer vrij. Design & Build geeft ruimte en rust.

BCN adviseert en begeleidt van A tot Z

Onze Design & Build werkmethodiek is gebaseerd op prestaties, niet op oplossingen. Om de markt uit te dagen die prestaties in te vullen, schrijven wij een zorgvuldig geformuleerde vraagspecificatie. Voor een organisatie is het belangrijk dat zij haar taken, haar corebusiness, zo goed mogelijk kan uitoefenen. Daarom is functionaliteit ook met voorsprong het belangrijkst.

Bij een gebouw voor onderwijs of zorg gaat het al gauw om veel vierkante meters. Daarmee kom je bijna automatisch uit bij een Europese selectie. BCN kan die aanbesteding organiseren en begeleiden. We zorgen voor alle documenten: overeenkomsten, vraagspecificatie, UAV-gc (regelgeving) etc. en houden toezicht tijdens de realisatiefase. Zo ontzorgen we de opdrachtgever van A tot Z.

De BCN D&B-werkmethodiek

In het voortraject hebben we nauw overleg met de opdrachtgever: het bestuur van de organisatie - de uiteindelijke gebruikers -, soms ook de gemeente. Wat zijn de wensen, bijzonderheden, welke harde eisen liggen er? En vooral: wat is de visie? Belangrijk, want bij die visie moet het nieuwe gebouw goed aansluiten. Op basis daarvan stellen we de vraagspecificatie op. In een ‘ruimteboek’ specificeren we per ruimte wat hier echt nodig is. We completeren het geheel met een technisch Programma van Eisen voor de gebouwgebonden installaties en voor de bouwkundige en bouwfysische onderdelen. Bij dit alles betrekken we uiteraard de geldende regelgeving. Voor het onderwijs zijn dat bijvoorbeeld de eisen die gelden voor Frisse Scholen en het kwaliteitskader huisvesting.

In de uitvoeringsperiode toetsen wij per fase stelselmatig of het geselecteerde consortium voldoet aan de vraagspecificatie. Gedurende het hele traject loopt er iemand mee die de bouwkundige zaken beoordeelt. In overleg met de deskundigen die wij inschakelen bepalen we of onderdelen - zowel bouwkundig als installatietechnisch - kunnen worden geaccepteerd. 

Spelregels

In onze werkmethodiek beschrijven we ook hóe we met elkaar gaan werken. Hoe we toetsen en accepteren. We nemen spelregels op over bijvoorbeeld werkbeheersing en kwaliteit, maar ook over communicatie - ook met derden. Zo weten alle partijen precies wat er van hen verwacht wordt - en wat ze van ons kunnen verwachten. Uit ervaring weten we dat dit zeer gewaardeerd wordt.

Referentieprojecten

Zowel bij Campus Kollum als bij de Brede school Oostindie in Leek waren alle partijen erg enthousiast over Design & Build. Voor de onderwijs- en zorgsector is bouwen volgens de D&B-methodiek zeer interessant. We vertellen u er graag meer over!

 Heeft u bouw- of verbouwplannen in onderwijs of zorg? Of heeft u vragen over krimp, multifunctionele accommodaties, exploitatie of duurzaamheid? Neem dan contact op met Aeijolt Keuning of Douwe Veltman, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of 0512 - 542 111.