Excellente nieuwbouw Sint Nicolaasschool, Haren

Nieuwbouw School

De vrijgekomen locatie van het voormalige Zernike College aan de Westerse Drift in Haren bood uitstekende mogelijkheden voor de nieuwbouw van de Sint Nicolaasschool. ‘Zien en gezien worden’ is vertaald naar een ‘kloosterachtig’ ontwerp. Het werd door het publiek gekozen als ‘beste gebouw van Groningen’. De samenwerking met opdrachtgever en het bouwteam heeft geresulteerd in een excellent gebouw, voor een Excellente school.

Ambitie en passie
BCN Groep begeleidde dit ambitieuze traject met passie. We adviseerden en ondersteunden zowel in het voortraject als tijdens de bouwperiode het schoolbestuur dat optrad als bouwheer. De samenwerking met directrice Alice Duursma - gedreven en betrokken ‘bouwdame’- was uitstekend. Onze rol was die van smeerolie: we zorgden ervoor dat alles soepel verliep, dat partijen op één lijn zaten. Met als doel: de hoge ambitie waarmaken binnen het beschikbare budget.

In de voorbereiding
Na onderzoek bleek dat hergebruik van (delen) van het bestaande gebouw geen voordelen bood. Daarom is gekozen voor nieuwbouw. Onze huisvestingsadviseur stelde een doordacht Programma van Eisen op. Om de wensen vanuit het onderwijsteam boven tafel te krijgen, organiseerden we een aantal workshops. Daaruit hebben we gekristalliseerd wat het gebouw nodig had om aan te sluiten bij de onderwijsvisie en hoe we de vierkante meters het beste konden invullen. Om het onderwijzend personeel een goed beeld te geven van de mogelijkheden bij nieuwbouw, organiseerden we een excursie langs een aantal scholen uit onze recente portfolio. Zo kwam de uiteindelijke keuze tot stand voor grote, kwalitatief hoogwaardige leslokalen.

‘Zien en gezien worden’
Het motto van de school, tevens uitgangspunt bij de architectenselectie. Met opzet nodigden we ook een wat minder door de wol geverfde architect uit. Dat pakte goed uit met het ontwerp van Maas architecten, dat koos voor een ‘kloosterachtig’ ontwerp met veel glas en een patio. Een ontwerp dat veel rust uitstraalt, passend bij de onderwijsfilosofie en identiteit van de Sint Nicolaasschool.

Gedragen ontwerp
BCN Groep maakte de plannen visueel inzichtelijk, ook voor de niet-deskundigen. Er waren contacten met docenten, MR en OR, maar ook met de buurt en de ouders van de schoolkinderen. Veel van hun wensen en ideeën zijn verwerkt. Zo ontstond een gedragen ontwerp, dat in de uitwerking vele lovende reacties kreeg.

Bouwteam
De locatie van de nieuwbouw ligt binnen de PGA-contouren en moest dus aardbevingsbestendig gebouwd worden. Daarnaast is het een duurzame, gasloze school met een zeer flexibele - dus toekomstbestendige - indeling. In dit deel van Haren liggen het beeld- en kwaliteitsniveau hoog. Om deze combinatie van uitdagingen het hoofd te bieden, hebben we besloten om het project in bouwteamverband te realiseren. Hiervoor selecteerden we partijen op basis van EMVI, waarbij kwaliteit, plan van aanpak en duurzaamheid zwaar meewogen. Met het bouwteam zijn we in de voorbereiding ook op zoek gegaan naar optimalisaties. Met voordeliger alternatieven en slimmere werkwijzen konden we binnen het budget te blijven, mét behoud van kwaliteit en veiligheid van het gebouw.

BCN Groep nam in de uitvoeringsfase ook de bouwdirectie voor haar rekening. Met onze manier van werken hebben we de opdrachtgever ontzorgd waar dat kon. Door goede communicatie - met op gezette tijden een vleugje humor - zorgen we voor een goede sfeer op de bouwplaats. Directeur Duursma heeft de samenwerking als zeer positief ervaren: ‘BCN heeft de wensen van begin af aan goed vertaald. En afspraak was afspraak.’

In de prijzen
De Sint Nicolaasschool won in juni 2019 - tijdens de Dag van de Architectuur Groningen de online verkiezing voor ‘de beste nieuwbouw van de gemeente Groningen’.

De Sint Nicolaasschool is - om in de onderwijssfeer te blijven - een schoolvoorbeeld van een uitstekend verlopen nieuwbouwtraject. Veel inspraak en betrokkenheid vanuit directie en het bevlogen lerarenteam, goed begeleiding vanuit BCN en een vakkundig en gedreven bouwteam maakten dit project tot een succes, met een resultaat dat volledig voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever en de gebruikers.

Project foto's:

  

Facts & Figures:
Opdrachtgever: voormalige gemeente Haren / BVO: ... / Oplevering: juli 2018.   

Wij waren betrokken bij: Huisvesting/Planvoorbereiding / prijs- en contractvorming / ontwerp / uitvoering

Artikelen over project:
14-06 2019   http://www.bcn-groep.nl/index.php/nieuws/268-stnikolaasschool20190614
19-10-2018  http://www.bcn-groep.nl/index.php/nieuws/254-stnikschool27072018-2
27-07-2018  http://www.bcn-groep.nl/index.php/nieuws/245-stnikolaas11042018
11-04-2018  http://www.bcn-groep.nl/index.php/nieuws/225-feestbouwbordstn
14-07-2017  http://www.bcn-groep.nl/index.php/nieuws/213-sint-nicolaasschool-haren-voortraject

Wilt u meer weten over dit project?
Aeijolt Keuning, directeur bij BCN Groep, kent alle ins & outs. Neem contact met hem op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0512 - 54 21 11.