IKC De Leister Igge, Opeinde

Transformatie naar nul-op-de-meter en gasloos Integraal Kindcentrum

Het is de eerste bestaande school in Nederland die vaarwel heeft gezegd tegen de energierekening. Bij De Leister Igge in Opeinde zijn we erin geslaagd een vijftig jaar oud, hokkerig schoolgebouw te transformeren naar een nul-op-de-meter en gasloos Integraal Kindcentrum. Daarbij heeft het gebouw nu een gezond binnenklimaat en een flexibele indeling. En is dus berekend op krimp én groei van het aantal kinderen van de school, de kinderopvang en de peuterspeelzaal. Het karakteristieke schoolgebouw is een tweede leven gegund, beter dan nieuw. Mede mogelijk gemaakt dankzij een out-of-the-box businesscase. 

A-Z begeleiding
In opdracht van gemeente Smallingerland hebben we dit bijzondere traject van ontwerp tot en met uitvoering begeleid. We hebben nauw samengewerkt met Platform 31. Deze kennis- en netwerkorganisatie ontwikkelde in opdracht van het ministerie van OCW het innovatieprogramma ‘School vol Energie’, onderdeel van Green Deal Scholen. De Leister Igge is een van de vijf pilots die onder deze vlag zijn uitgevoerd. Het programma ondersteunt scholen bij het creëren van duurzame, gezonde én betaalbare scholen. Aan BCN de eervolle taak om sturing en begeleiding te geven tijdens het gehele proces.

Slimme businesscase
Het project was financieel haalbaar dankzij een slimme businesscase gebaseerd op total cost of ownership. Het schoolbestuur durfde het aan om de jaarlijkse vergoeding voor onderhoud, energieverbruik en (les)materialen (de MI-vergoeding) over de komende twintig jaar naar voren te halen. In combinatie met het budget dat de gemeente beschikbaar wilde stellen, was er voldoende investeringskapitaal voor de verduurzaming. Deze constructie is mogelijk omdat het gebouw na de transformatie geen energiekosten meer heeft. Bovendien komen de onderhoudslasten twintig jaar lang voor rekening van het uitvoerende consortium.

Zeer korte bouwtijd
Voor het bouwproces is gekozen voor Design & Build. Dankzij de gezamenlijke inspanning van schoolbestuur PCBO, gemeente Smallingerland, Platform31, BCN Groep, consortium Grenovation (o.l.v. Meerbouw uit Rotterdam) en een aantal lokale onderaannemers is De Leister Igge in zeven weken verbouwd en uitgebreid. Het gebouw is energieneutraal gemaakt en voldoet aan alle eisen van Frisse Scholen. De werkzaamheden vond grotendeels plaats tijdens de zomervakantie, zodat er geen overlast was voor de gebruikers van het gebouw. Het hele traject is in de ongekend korte tijd van vijftien maanden doorlopen, dankzij de geweldige bereidheid van alle partijen om samen te werken.

Gouden Kikker
De kers op de taart was het winnen van de Gouden Kikker 2019. De transformatie van De Leister Igge werd verkozen tot het meest duurzame renovatieproject van het afgelopen jaar!

Kennis uitdragen
We vonden dat de ideeën en kennis die we vergaard hebben tijdens het hele traject het waard zijn om te worden uitgedragen. Daarom organiseerden we in samenwerking met Platform 31 een kennissessie met als thema ‘verduurzaming onderwijshuisvesting’. Er zijn nog duizenden scholen in Nederland waar een energieneutraal, gezond en flexibel gebouw voor zou moeten komen. Met dit project als voorbeeld hebben we duidelijk gemaakt dat zo’n transformatie - met een zeer korte bouwtijd - haalbaar én betaalbaar is voor scholen in een vergelijkbare situatie. Deze pilot geeft alleen maar argumenten waarom je het op deze manier zou moeten doen. Om vaste denkpatronen te doorbreken. De gemeente Smallingerland en het schoolbestuur verdienen wat dat betreft een podiumplek!

Project foto's:

 

Facts & Figures:
Opdrachtgever: gemeente Smallingerland / Stichtingskosten:    ... / BVO: ... / Oplevering: 2018        

Wij waren betrokken bij: planvoorbereiding / prijs- en contractvorming / ontwerp / uitvoering

Artikelen over project:

20-07-2017        http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/212-eerste-school-die-vaarwel-zegt-tegen-de-energierekening (voortraject)

19-06-2018        http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/250-leisterigge19062018 (ontwerptraject)

19-07-2019        http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/253-leisterigge19072018 (start uitvoering)

12-11-2018        http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/259-leisterigge-12112018 (officiële opening)

12-12-2018        http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/260-leisterigge-12122018 (interview met directeur)

05-04-2019       http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/263-kennissessie-05042019 - (kennissessie)

Wilt u meer weten over dit project?
Inko Tien, manager & partner bij BCN Groep, maakt graag tijd voor u. U bereikt hem via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0512 - 54 21 11.