Woon- en behandelcentrum Parkhoven

In Leeuwarden is woon- en behandelcentrum Parkhoven in Leeuwarden opnieuw gehuisvest op de plaats van de oude locatie. Als adviseur waren BCN Groep en Sweco nauw betrokken bij de voorbereiding en realisatie van dit project. Kwaliteit stond voorop en dankzij een toereikend budget was er ruimte voor innovatieve technieken. 

Kwaliteit stond voorop en dankzij een toereikend budget was er ruimte voor innovatieve technieken. Het ontwerp van zorgcomplex Parkhoven won in het najaar van 2018 de publieksprijs van de Vredeman de Vriesprijs, vanwege de innovatieve en gedurfde oplossingen en de architectonische uitwerking van zeer hoog niveau.

Over Parkhoven

Parkhoven is een woon- en behandelcentrum van zorgorganisatie Palet, onderdeel van Stichting KwadrantGroep. In acht kleinschalige woonvoorzieningen kunnen cliënten een beroep doen op specialistische 24-uurs verpleeghuiszorg. Naast 54 zit-slaapkamers voor bewoners biedt Parkhoven onderdak aan een expertise- en behandelcentrum, een ‘wijkhuispitaal’ (huisartsenbedden) en dagbehandeling.

Nadruk op sfeer en vrij bewegen

Het gebouw is traditioneel opgetrokken uit kalkzandsteen lijmwerk, met buitenom veel gevelmetselwerk en duurzame houten gevelbekleding. Parkhoven bestaat uit vier laagbouwvleugels, die zijn verbonden met gangen. De cliënten die in Parkhoven gaan wonen, zijn veelal dementerend. Er is geprobeerd een thuissituatie na te bootsen: Het ontwerp bestaat uit kleinschalige woongroepen, elk met hun eigen woonkamer, eetkeuken, een eigen ingang en een deurbel. Bewoners kunnen vrij in- en uitlopen naar hun patio, ‘belevingstuinen’ met elk een eigen thema.

Verbinding met de wijk

Het nieuwe Parkhoven is gebouwd op de plaats van de oude locatie. De bewoners werden tijdens de bouw tijdelijk ondergebracht in een leegstaand pand van de zorggroep. Tijdens het bouwproces kon dankzij goede contacten met het wijkplatform veel aandacht worden besteed aan verbinding met de wijk. BCN Groep is bij deze opdracht tegemoetgekomen aan de gemeentelijke kaders. De gebouwen moesten passen in de omgeving van het waterrijke natuurgebied van de Potmarge. Speciaal daarvoor is ook een opvaart uitgegraven. Dit is een watergang zoals die vroeger door boeren werd gebruikt als zij met pramen hun oogst binnenhaalden.

Kwaliteit

Kwaliteit vormde de rode draad bij dit bouwproject. Dat is in alle aspecten is terug te vinden. BCN Groep is op alle fronten voor het beste gegaan: de beste zorg, het beste gebouw en het beste voor de cliënten. Het was mooi dat budget en ambitie bij elkaar pasten, dus we hebben niet hoeven bezuinigen op kwaliteit. Om de kwaliteit te borgen, is een aantal maatregelen genomen. Zo zijn de zesenzestig badkamers allemaal op dezelfde manier uitgevoerd. Er was op een andere locatie een mock-up van de complete badkamer gemaakt. Dat sloot goed aan bij de strakke en efficiënte planning.

Innovatie

Dankzij een toereikend budget was er ook ruimte voor innovatieve technieken. Met de toepassing van domotica worden zorgmedewerkers ondersteund in hun zorgtaak. Daarnaast is het gebouw voorzien van een waterleidingsprinkler aangesloten op het drinkwaternet. Parkhoven is een van de eerste projecten waarop dit concept voor woningen in Nederland is toegepast. Het is uitgerust met betonkernactivering in combinatie met lucht-warmtepompen. Hiermee is het gebouw ’s winters warm en ’s zomers koel. Een decentraal ventilatiesysteem zorgt voor een comfortabel leefklimaat voor de bewoners.

Brandveiligheid

Brandveiligheid voor de zorg is enorm belangrijk. In dit project is daarin extra geïnvesteerd. Elk appartement is voorzien van vijf sprinklerkopjes in de leefruimte en twee in de badkamer. Het systeem biedt extra veiligheid, naast de gebruikelijke voorzieningen als brandscheidingen en brandmeldinstallatie en geeft bewoners meer tijd om in geval van nood te evacueren.

Opdrachtgever: Kwadrant Groep/ Stichtingskosten:  ... / BVO: … / Oplevering: 2018

Wij waren betrokken bij: huisvestingsadvies / planvoorbereiding / prijs- en contractvorming / ontwerp / uitvoering 

Publicaties over het project 

Herhuisvesting Parkhoven Leeuwarden:

http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/241-parkhoven12032018

De website van Parkhoven:

www.parkhovenleeuwarden.nl

Nieuw zorgcentrum Parkhoven geopend in Leeuwarden:

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/838289-nieuw-zorgcentrum-parkhoven-geopend-leeuwarden 

63 bewoners verhuisd naar nieuw Parkhoven:

https://www.kwadrantgroep.nl/63-bewoners-verhuisd-naar-nieuw-parkhoven 

Wilt u meer weten over dit project?
Douwe Veltman maakt graag tijd voor u. U bereikt hem via d.veltmanDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0512 - 54 21 11.