Campus Kollum

Nieuwbouw Design en Build school

In Kollum begeleidde BCN Groep in samenwerking met Sweco de nieuwbouw van Campus Kollum. We verzorgden het projectmanagement voor dit Design & Build project waarbij ‘kwaliteit’ het uitgangspunt is geweest. De twee bouwlagen tellende Campus Kollum biedt ruimte aan OSG Piter Jelles en Lauwers College Kollum, cultureel centrum De Colle en de bibliotheek. Het is erop ontworpen en ingericht om kennis te delen en samen te werken, waarbij gebruikers hun eigen identiteit kunnen behouden.

Van meet af aan betrokken

BCN was in samenwerking met Sweco van meet af aan betrokken bij het project. Het Piter Jelles had goede ervaringen opgedaan met onze manier van werken bij de totstandkoming van Campus Middelsee in Sint Annaparochie en koos daarom voor dezelfde adviseurs. In 2015 werden we inhoudelijk betrokken bij de realisatie van deze nieuwbouw. Aanvankelijk was gemeente Kollumerland opdrachtgever, die het stokje heeft overgedragen aan de hiervoor opgerichte Stichting Campus Kollum. We hebben de oprichting van de stichting begeleid en organiseerden de Europese aanbesteding. Vervolgens hebben we het gehele ontwerptraject en de realisatie begeleid. Omdat de nieuwbouw op de locatie van het Piter Jelles is gebouwd, regelden we voor deze school tijdelijke huisvesting.

Kwaliteit voor geld

We konden veel kennis en kunde inbrengen op het gebied van de werkmethodiek Design & Build. Zo zijn we erin geslaagd om marktpartijen op een goede manier te bevragen. Op die manier is er binnen het budget zoveel mogelijk kwaliteit geleverd. Design & Build biedt marktpartijen ook de mogelijkheid zich te onderscheiden, omdat ons belangrijkste criterium ‘kwaliteit’ is geweest, en niet ‘geld’. Als huisvestingsadviseur geloven we heel erg in deze methodiek. Douwe Veltman, destijds betrokken bij de bouw van Campus Middelsee in Sint Annaparochie, spreekt uit ervaring: ‘Als gebruiker krijg je een beter eindresultaat en meer kwaliteit voor hetzelfde geld.’

Antwoord op krimpende regio

We schreven een Europese aanbesteding uit waarbij kwaliteit en functionaliteit de hoogste scores opleverden, gevolgd door energie- en installatieconcept en materiaalgebruik. De unieke combinatie van gebruikers van de Campus maakte de functionaliteit van dit gebouw enorm belangrijk. Het nieuwe gebouw moest de gebruikers de kans geven om van elkaar te leren en samen te werken, zonder daarbij hun eigen identiteit te verliezen. Het is daarmee het antwoord geworden op de krimpende regio.

Inregelen seizoensinvloeden

In de begroting hadden we een speciale post voorzien voor ‘nadere planuitwerking’, waarmee een aantal extra wensen, bijvoorbeeld een glazen balustrade in plaats van een met spijlen, binnen het bouwbudget gerealiseerd konden worden. Bij de opstelling van het contract hebben we tevens rekening gehouden met de complexiteit van de installaties. Een goed functionerende gebouwinstallatie is erg bepalend voor het comfort in het gebouw, we hebben daarom een onderhoudsperiode van twee jaar afgesproken. Zo is er voldoende tijd om ook de seizoensinvloeden goed in te regelen. Het systeem is webbased en kan grotendeels op afstand worden beheerd.

Flexibel ontwerp

De wens dat het gebouw samenwerking stimuleert is teruggekomen in het ontwerp. Zo zijn vrijwel alle ruimtes bedoeld voor gezamenlijk gebruik, met uitzondering van de directieruimtes. Deze opzet maakte het financieel haalbaar om dit nieuwe gebouw te realiseren, en zorgt er tegelijk voor dat de samenwerking wordt versterkt. Het gebouw is bovendien flexibel indeelbaar gemaakt, zodat het kan meebewegen met de veranderingen in het onderwijs.

 

Facts & Figures:
Opdrachtgever: Stichting Campus Kollum / Stichtingskosten: € 8.000.000,- / BVO: 4820 m2 / Oplevering: 2019

Wij waren betrokken bij: planvoorbereiding / prijs- en contractvorming / ontwerp / uitvoering

 

Publicaties over het project:

Met een gestroomlijnd proces van een 9 een 10 maken

http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/219-kollum-9-10

Samenwerken als wapen tegen de krimp

http://bcn-groep.nl/images/documenten/Noorden_90_2019_11_Campus_Kollum.pdf

Oplevering Campus Kollum

http://bcn-groep.nl/index.php/nieuws/264-kollum-27042019

Impressie Campus Kollum (video):

https://www.youtube.com/watch?v=xG7UbnZyI8E&feature=youtu.be

Campus Kollum krijgt vorm

https://frieschdagblad.nl/2018/11/14/campus-kollum-krijgt-vorm?harvest_referrer=https:%2F%2Fwww.google.com%2F

‘Kameleon’ Campus Kollum is bijna klaar voor bieb en scholen

https://www.lc.nl/friesland/‘Kameleon’-Campus-Kollum-is-bijna-klaar-voor-bieb-en-scholen-24151396.html

Samenwerking Campus Kollum ondertekend, architecten aan zet

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/675800-samenwerking-campus-kollum-ondertekend-architecten-aan-zet

Campus Kollum en Kindcentrum, investering voor de toekomst

https://issuu.com/ofbv/docs/ondernemend-nofryslan-maart-2018/41

Scholenproject Kollum

https://www.of.nl/nieuws/scholenprojecten-kollum.htm

 

Wilt u meer weten over dit project?

Douwe Veltman, senior projectmanager bij BCN Groep, maakt graag tijd voor u. U bereikt hem via d.veltmanDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0512 - 54 21 11.