De Kampioen, Groningen

Nieuwbouw 34 jongerenwoningen

 

Aan de Barestraat in Groningen begeleidde en ontwikkelde BCN Groep de bouw van 34 huurappartementen voor werkende en studerende jongeren.

Het is een eerste serie woningen in Groningen geworden waar je als jongere huurder gebruik kunt maken van een deelauto, of waarin je online bestellingen kunt laten afleveren in een speciale digitale postpakketkast. De binnenstedelijke businesscase laat zien dat kwaliteit en innovatieve voorzieningen prima met elkaar samengaan.

Ontwikkelen voor de doelgroep

Bij BCN weten we dat ‘gemak’ een sleutelwoord is voor deze jonge doelgroep. Dat hebben we al vanaf de initiatieffase vertaald in een plan. Dat komt tot uiting in bijvoorbeeld de routing in en om het gebouw en de makkelijk toegankelijke fietsenstalling makkelijk toegankelijk. Maar het gaat verder dan dat, en is innovatiever ook.

Voor de bewoners van deze woningen is het bezitten van een auto niet zo belangrijk. Maar ze vinden het fijn om er zo af en toe een te kunnen gebruiken. We hebben daarom in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf een concept uitgewerkt waarbij ze makkelijk en zonder risico’s een auto kunnen ‘lenen’. Bewoners die een abonnement hebben kunnen via een app een auto reserveren voor een dag of een dagdeel. Huurders kunnen daarnaast via hetzelfde systeem ook gebruik maken van een elektrische fiets. De zonnepanelen op het dak verschaffen energie voor de laadpalen voor elektrische auto’s. De abonnementskosten van zowel auto als fiets zijn bewust niet meegenomen in de huurprijs; niet iedereen heeft immers behoefte aan een deelauto of -fiets. Voor de buurt heeft deze oplossing een positieve bijwerking: de huurders van dit pand kunnen geen aanspraak maken op de - schaarse - parkeerplaatsen in de buurt. Dit is als voorwaarde opgenomen in huurcontract.

Slimme extra’s

De huurders die deze appartementen bewonen, doen veel van hun aankopen online. Ook wij weten dat het vervelend kan zijn wanneer er wordt aangebeld door de bezorger, de besteller niet thuis is, en het pakket bij een willekeurige buur wordt afgeleverd. Hiervoor hebben we een oplossing gevonden in de vorm van een digitale bezorgkast. Daarin kan de bezorger op code een pakket achterlaten, de ontvanger krijgt daarvan bericht. Ook retouren kunnen via deze kast opgehaald worden.

Geen opleverpunten

Om de grillige bouwmarkt en concurrerende woningmarkt in Groningen optimaal te benutten hebben we de bouwer in het voortraject meteen betrokken bij dit project. Met de beheerders van het gebouw hebben we eveneens al vroeg de samenwerking gezocht. Zowel qua planning, budget als bouwefficiency heeft deze heldere manier van werken erg goed uitgepakt. Vanuit BCN hebben we veel zorg besteed aan het toezicht op het bouwproces. Al anderhalve maand voor de definitieve oplevering hebben we een traject in gang gezet van toetsing en terugkoppeling. Met als positief resultaat dat er aan het einde van het traject vrijwel geen opleverpunten meer waren. Dat was voor alle partijen heel prettig.

Kwalitatief onderscheid

Het resultaat is een gebouw met 32 appartementen van 38 m2, en twee iets grotere van 50 m2. Ze zijn goed geïsoleerd, het dak ligt vol zonnepanelen. Er is bewust gekozen voor onderscheid, met name kwalitatief. Een gebouw met uitstraling, met daarin geen dertien-in-een-dozijn zit/slaapkamerappartementen, maar volwaardige woonruimtes met een aparte slaapkamer en een mooie hoogglans keuken met keramische bladen. Bewoners kunnen echt trots zijn op wat ze huren - en zullen er graag en goed voor zorgen.

Opdrachtgever: De Vastgoed Factory / Stichtingskosten:  ... / BVO: … / Oplevering: 2019