Veiligheidsregio Fryslan

Portfolioscan

Veiligheidsregio Fryslân wil zijn vastgoedbeheer verder professionaliseren.

In het kader hiervan voerde BCN Groep voor hen een scan uit voor het huisvestingsportfolio. De 25 Veiligheidsregio’s in Nederland zijn ervoor om inwoners beter te beschermen tegen de risico’s van rampen en crises. De brandweer - en in enkele regio’s ook GGD’s - maken deel uit van deze organisaties.

Voor GGD Fryslân, onderdeel van de Veiligheidsregio Fryslân, hebben wij een format opgesteld voor een huisvestingsportfolio. Hierin komen aspecten als onderhoud, financiën en functionaliteit terug, maar ook bijvoorbeeld vitaliteitsbevorderingsmiddelen. De GGD heeft ervoor gekozen om zelf de opnames te doen en de informatie in te vullen.

Geen benchmarks

Voor de kazernes van de Veiligheidsregio’s bestaan geen benchmarks, omdat we hier te maken hebben met zeer specifieke gebouwen. Dat heeft tot gevolg dat er vrijwel geen mogelijkheid is om gebouwen onderling te vergelijken. Hiervoor biedt de portfolioscan een oplossing: aan de hand van de analyse uit de scan kan de Veiligheidsregio Fryslân een vergelijking van zijn eigen gebouwen maken. Dit is voor hen een vertrekpunt voor beslissingen over onderhoud, nieuwbouw en dergelijke.

Portfolioscan

Met de portfolioscan hebben we per kazerne een aantal zaken inzichtelijk gemaakt. Het doel was onder meer het up-to-date maken van het tekenwerk van de 65 kazernes die de regio telt. Daarvan zijn er 47 in eigendom; de overige zijn huurlocaties. We hebben een bezoek gebracht aan alle eigen locaties om het tekenwerk te spiegelen aan de feitelijke situatie. Tegelijkertijd zijn de installaties opgenomen ten behoeve van een energieprestatieadvies. We hebben het proces zó ingericht, dat we met één bezoek per locatie konden volstaan. Bij onze rondgang bleek dat het aanwezige tekenwerk niet altijd actueel was. Waar nodig heeft AchterboschZantman architecten de tekeningen aangepast.

Energieprestatieadvies

Op ons verzoek heeft VM Consultancy per kazerne een bureau-analyse energieprestatie opgesteld. Op basis hiervan kunnen we adviseren over maatregelen die tot een besparing zouden kunnen leiden. Te denken valt aan zonnepanelen, een ander soort verlichting (led), een ander type verwarming, et cetera.

Functionaliteit

Voor de scan van het huisvestingsportfolio baseren we de scores op ‘de ideale situatie’. Daarvoor hebben we in samenspraak met de Veiligheidsregio Fryslân een lijst opgesteld waarin aspecten zoals aanwezigheid van kantine, kleed- en werkruimte en o.a. wasgelegenheden worden beoordeeld. We controleren op hoeveelheid opstelplaatsen, douches en of een schoon-vuil-route aanwezig is, zodat de brandweerlieden niet met hun vuile kleding door een kleedruimte hoeven. En of er een aparte ruimte is voor perslucht, wat de brandweer gebruikt bij het betreden van een brandend gebouw.

Courantheid en financiën

Onder de noemer ‘courantheid’ keken we onder meer naar:

  • leegstand
  • uitstraling
  • flexibiliteit
  • herbestemming
  • binnen- en buitenonderhoud
  • bouwkundige staat terrein

Bij het aspect ‘financiën’ hebben we o.a. aanschafwaarde en afschrijving en restwaarde in kaart gebracht, alsmede lange-termijnonderhoudskosten.

Betrouwbare analyse

Met deze totaalscan hebben we een systeem ontwikkeld waarmee we een betrouwbare analyse kunnen maken en waarbij alle kazernes in het portfolio (via de ranking) zijn gekoppeld. Als er bij een kazerne gegevens gewijzigd worden, zie je dat in één oogopslag terug in het overzicht. Uit de analyse kan bijvoorbeeld naar voren komen dat overwogen moet worden om een bepaalde kazerne te verplaatsen of te vervangen, of dat kan worden volstaan met minder ingrijpende maatregelen.

Wilt u meer weten over dit project?
Gerrit Mink maakt graag tijd voor u. U bereikt hem via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 0512 - 54 21 11.