De Kampioen - 34 huur appartementen Barestraat Groningen

Aan de Barestraat in Groningen hebben we een gebouw opgeleverd met 34 huurappartementen voor jonge huurders. Kwalitatief hoogwaardig en voorzien van enkele innovatieve voorzieningen.

Het gebouw onderscheidt zich door kwaliteit en heeft een aantal voorzieningen die innovatief zijn en de huurders echt meerwaarde bieden. Er zijn nog niet zoveel woningen in Groningen waar je als jongere huurder gebruik kunt maken van een deelauto, of waarin je onlinebestellingen kunt laten afleveren in een speciale digitale postpakketkast. Van Ringen architecten heeft het fraaie ontwerp gemaakt, Geveke Bouw zorgde voor een strakke uitvoering en kwalitatief hoogwaardige afwerking.

Bouwen voor de doelgroep

We hebben bij BCN inmiddels aardig wat ervaring opgedaan met het bouwen voor deze jonge doelgroep. We weten dat ‘gemak’ een sleutelwoord is. Dat hebben we bijvoorbeeld vertaald naar de routing in en om het gebouw en is de fietsenstalling makkelijk toegankelijk.

Er zijn 32 appartementen van 38 m2, en twee iets grotere van 50 m2. Ze zijn goed geïsoleerd, het dak ligt vol zonnepanelen. Er is bewust gekozen voor onderscheid, met name kwalitatief. Een gebouw met uitstraling, met daarin geen dertien-in-een-dozijn zit/slaapkamerappartementen, maar volwaardige woonruimtes met een aparte slaapkamer en een mooie hoogglans keuken met keramische bladen. Helemaal volgens de eisen van deze tijd. Bewoners kunnen echt trots zijn op wat ze huren - en zullen er graag en goed voor zorgen.

Slim bouwen

Het is een grillige bouwmarkt, met flinke prijsstijgingen. Als je iets goed wilt doen, moet je de markt dus optimaal benutten. We hebben daarom de bouwer in het voortraject meteen betrokken bij het project. De aannemer kreeg de kans om alternatieven aan te dragen en - in bouwteamverband - te werken met vertrouwde partijen. Dat gaf een positieve flow in het proces. Zowel qua planning, budget als bouwefficiency heeft deze heldere manier van werken erg goed uitgepakt.

We hebben het beheer en de exploitatie in het plan geïntegreerd. Met de beheerders van het gebouw hebben we eveneens al vroeg de samenwerking gezocht. Zo wisten we steeds of zij uit de voeten konden met de door ons gekozen oplossingen.

Vanuit BCN hebben we veel zorg besteed aan het toezicht op het bouwproces. Al anderhalve maand voor de definitieve oplevering hebben we een traject in gang gezet van toetsing en terugkoppeling. Met als positief resultaat dat er op het laatst vrijwel geen opleverpunten meer waren. En dat is voor alle partijen heel prettig.

Deelauto’s en deelfietsen

Voor de doelgroep van deze woningen is het bezitten van een auto niet zo belangrijk. Maar ze vinden het fijn om er zo af en toe een te kunnen gebruiken. We hebben daarom in samenwerking met Hitachi Capital Mobility een car sharing concept uitgewerkt waarbij ze makkelijk en zonder risico’s een auto kunnen ‘lenen’. We beginnen met twee auto’s die bij het gebouw worden geplaatst. Voor de elektrische of hybride auto’s plaatsen we uiteraard laadpalen. Bewoners die een abonnement hebben kunnen via een app een auto reserveren voor een dag of een dagdeel. Als daar behoefte aan is, komen er in de toekomst mogelijk nog twee auto’s bij. Huurders kunnen daarnaast via hetzelfde systeem ook gebruik maken van een elektrische fiets.

De abonnementskosten van zowel auto als fiets zijn bewust niet meegenomen in de huurprijs; niet iedereen heeft immers behoefte aan een deelauto of -fiets. Voor de buurt heeft deze oplossing wel een positieve bijwerking: de huurders van dit pand kunnen geen aanspraak maken op de - schaarse - parkeerplaatsen in de buurt. Dit is als voorwaarde opgenomen in huurcontract.

Slimme extra’s

De huurders die deze appartementen bewonen, doen veel van hun aankopen online. Uit ervaring weten we dat het vervelend kan zijn als er om de haverklap wordt aangebeld als de bezorger de besteller niet thuis treft en dan op willekeurige bellen gaat drukken om het pakket bij de buren af te leveren. Hiervoor hebben we een oplossing gevonden in de vorm van een digitale bezorgkast. Hierin kan de bezorger op code een pakket achterlaten, de ontvanger krijgt daarvan bericht. Ook retouren kunnen via deze kast opgehaald worden. Het duurt misschien nog even, maar dan kunnen vast ook de bestelde pizza’s er warm in worden weggezet tot ze worden opgehaald...

De Kampioen

Op deze locatie zat vroeger een testlokaal van de ANWB. We vonden het leuk om daar op een speelse manier naar te verwijzen. Het lijfblad van de ANWB bracht de architect op het idee voor de naam van het gebouw: De Kampioen. Met een gave graffitimuur op de binnenplaats en een grote glazen signing in de gang wordt verwezen naar de historie van de locatie en de bijpassende naam.