Opening Leister Igge

Met confettikanonnen die werken op zonne-energie is IKC De Leister Igge in Opeinde officieel én duurzaam geopend.

Na een lange periode van mooi weer en veel zonneschijn was het op de maandag van de officiële opening van IKC De Leister Igge bewolkt en regenachtig. De opening vond daarom binnen plaats. Maar ook hier was het mogelijk om het gebouw op een zeer duurzame manier te openen. Er was een PV-paneel centraal opgesteld met daaraan gekoppeld twee grote confettikanonnen. Alle kinderen kregen een knijpkat zaklamp. Ze konden daarmee hun eigen ‘zonlicht’ opwekken. Ze richtten hun lichtbundels vervolgens op het PV-paneel. Toen er genoeg energie was opgewekt werden de kanonnen afgevuurd en was de opening een feit. De kinderen dansten in de confettiregen.

Klaar voor de toekomst

Na een intensief jaar van plannen maken, voorbereiding en een ultrakorte uitvoeringstijd gedurende de zomervakantie is IKC Leister Igge nu officieel geopend. Het oude schoolgebouw is in een Design, Build & Maintenance constructie verbouwd en uitgebreid. Met een omvangrijk pakket aan energiemaatregelen is het - als eerste in een bestaand schoolgebouw - getransformeerd naar Nul op de Meter en gasloos. De aannemende partij is verantwoordelijk voor het onderhoud en de energierekening voor de komende twintig jaar. De prestatieafspraken blijven dertig jaar van kracht. Het gebouw is daarmee méér dan klaar voor de toekomst.

Fijne samenwerking

Het was voor ons een bijzondere ervaring om dit unieke renovatietraject van A tot Z te mogen begeleiden. We kijken terug op een fijne samenwerking met gemeente Smallingerland, schoolbestuur PCBO Smallingerland, consortium Grenovation (met kartrekker Meerbouw Rotterdam) en Platform31. We wensen alle kinderen, juffen, meesters en andere gebruikers heel veel plezier in hun ‘nieuwe’ duurzame en gezonde school.

Het NOS-Journaal

Zowel het Achtuurjournaal als het Jeugdjournaal besteedden op deze dag aandacht aan het verduurzamen van schoolgebouwen, met De Leister Igge als ‘lichtend voorbeeld’.

Bekijk hier het item in het Jeugdjournaal: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2258936-bijna-alle-scholen-krijgen-zonnepanelen-op-het-dak.html

De renovatie van De Leister Igge is hoopgevend voor veel oude scholen

Lees via onderstaande link een interview met onze collega Inko Tien (Senior Projectmanager) die intensief betrokken is geweest bij dit project.

https://www.duurzaamgebouwd.nl/project/20181113-renovatie-de-leister-igge-is-hoopgevend-voor-veel-oude-scholen