Eerste crematorium in Nederland met een BREEAM-NL Excellent certificaat

Respectrum Crematoria b.v. laat in Eelderwolde een nieuw crematorium bouwen: “Ommeland en Stad”.

Het is het eerste van een aantal nieuwe crematoria in Nederland en Duitsland. 
Respectrum wil gebouwen neerzetten waar nabestaanden en genodigden tijd en rust krijgen om afscheid te nemen. BCN Groep begeleidt als preferred supplier het voor- en bouwtraject

Projectmanagement

Bij dit project zijn wij aangeschoven in de DO-fase (definitief ontwerp). Wij ondersteunen en begeleiden Respectrum tijdens het gehele traject. Voor dit gebouw is het BREEAM Excellent (ontwerp)certificaat behaald. BREEAM is een intensieve methode waarmee je een zeer hoge duurzaamheid van een gebouw kunt bereiken. Naast “Ommeland en Stad” staan wij de opdrachtgever ook terzijde bij de nieuwbouw van crematoria in Dokkum, Steenwijk en Lingen (D).

Wensen vertalen

A&E Architecten maakte voor Eelderwolde een ontwerp voor een crematorium met een BVO van circa 1.600 m2. Er komen twee ontvangstruimtes, een ceremonieruimte, een familiekamer en vier opbaarkamers. Er is veel aandacht voor de routing, cruciaal bij een crematorium. Het gebouw houdt rekening met de behoefte aan bezinning en krijgt een prettige sfeer die bijdraagt aan een klantwaardige uitvaart.

BCN-Groep stuurt het proces, zowel voor de bouw als voor de terreininrichting. We vertalen wensen van de opdrachtgever en zorgen voor een efficiënt bouwproces waarbij het taakstellend budget niet wordt overschreden. Aanvullende wensen toetsen we op financiële haalbaarheid.

Binnen en buiten

De architect heeft goede verbinding weten te leggen tussen binnen en buiten. Bij het interieur wordt rekening gehouden met grote én kleine groepen mensen. Wij adviseerden om te kiezen voor makkelijk te onderhouden materialen en prettige verlichting. De indeling van de ceremonieruimte moest aan een aantal criteria voldoen, zoals goede akoestiek, de mogelijkheid voor het opnemen en afspelen van beeld- en geluidopnames en livemuziek. De ruimte krijgt een flexibele stoelopstelling, die het mogelijk maakt de juiste sfeer te creëren, ook als er weinig mensen aanwezig zijn

Voor de buiteninrichting is eveneens veel aandacht; hier komen onder meer strooivelden, urnenwanden en gedenkbomen.

Begin mei ging in Eelderwolde de bouw van start. Dit werd op memorabele wijze gevierd met live klassieke muziek vanuit de bouwput en een gedicht van Jean Pierre Rawie Klik voor een terugblik viering 1e paal.
Tijdens de uitvoeringsfase verzorgt BCN Groep ook de directievoering en blijven wij controleren op highlights als kwaliteit, geld en planning. Ommeland en Stad wordt in december 2017 opgeleverd.